Požari diljem američkog Zapada

Svake godine američki Zapad gori. Vijest je sezonski očekivana, pitanje je samo regije i lokacije požara.

WildFire management ili Upravljanje vatrom u divljini u SAD-u je predmet znanstvenog istraživanja i podučavanja na fakultetima. Vidite tek crticu na Wikipediji koja oslikava koliko su neke tema važne, dakako, tamo gdje za njima postoji potreba. Kad je država/regija sezonski izložena vatrenoj opasnosti, tada to nije tematika kojom se bave samo profesionalni vatrogasci ili lokalni DVD-i nego i druge struke: šumari, parkovni rendžeri, prostorni planeri, antropolozi, you name it.

Naslovna fotografija ovog članka snimljena je krajem ljeta 2017. u Nacionalnom parku Yosemite. Tamo su – upravo u trenutku mojeg boravka – provodili tzv. prescribed burning odnosno namjerno spaljivanje koridora kako bi se nadolazeći požar zaustavio na vrijeme, prije nego zaprijeti ljudima i imovini.

Inače, vatra u divljini je normalna pojava, abiotički čimbenik i sastavni dio prirodne dinamike. Primjerice, kod nekih četinjača češeri izbacuju sjemenke tek pri visokim temperaturama tijekom požara te se tako stara šuma sukcesivno zamjenjuje mladom. To sam vidio u NP Yellowstone kojeg su požari poharali

Svako zlo za neko dobro. Vatra je dobar sluga, a loš gospodar – kaže narodna poslovica. No, u divljini vladaju neka druga pravila, tamo je čovjek tek prolaznik koji ne ostaje, tamo vatra diktira ritmove i procese čije se trajanje mjeri stoljećima. To je za prosječni ljudski vijek već pomalo apstraktno…

 

Prosinac 2018. U rekordnom roku od svega tri dana, američki Amazon dostavlja mi knjigu nastalu u projektu TERRA FLAMMA autora Stuarta Palleya; vidi njegov homepage. Prava knjiška poslastica za kraj godine i još jedan podsjetnik koliko smo mali pred elementarnim silama. Inače, vjerovali ili ne, u SAD-u postoji web stranica WILDFIRE TODAY. Pogledajte kako su se na toj stranici kratko osvrnuli na Palleyevu knjigu ovdje.

Da bi dočarao raskoš boja i destruktivnu snagu požara, Palley fotografira uglavnom noću, koristi duže ekspozicije, poteže mnogo milja po svojoj rodnoj Kaliforniji, ali i šire. Evo fotke autora s omota njegove knjige. Uvaženi časopis OUTSIDE ovdje donosi kratki pregled te knjige. U svakom slučaju, preporučam svakom fotografu da se za manje od 30 USD (s uključenom poštarinom) počasti ovom knjigom.