Najbolja američka ideja

Dana 08. rujna 2016. godine u Centru za kulturu u Čakovcu otvorena je moja samostalna izložba fotografija pod naslovom: Najbolja američka ideja.

Otkud naslov izložbe i o čemu se radi?

Tijekom 2016. godine, američka Nacionalna parkovna agencija (NPS.gov) obilježava stotinu godina postojanja i neprekinutog djelovanja. Agencija pod svojom rendžerskom kapom ima 413 američkih zaštićenih prirodnih i kulturnih spomenika te je to najveći unificirani konzervacijsku sustav na planetu. Kao i mnogo drugih američkih fenomena, i američki nacionalni parkovi globalno su poznati, barem po svojim zvučnim imenima. Poznavanje pojedinog parka, međutim, iziskuje puno istraživačkog rada i nadasve ekspedicijskog pristupa kojim se upoznaje određeni park. Svaki američki nacionalni park je prostran, velik i priča prepuna posebnosti.

Počevši od 2000. godine pa do danas, ja sam obišao i fotografski snimio ukupno 20 od 59 onih zaštićenih područja koja su globalno prepoznatljiva kao američki nacionalni parkovi. U godini u kojoj NPS obilježava tzv. centennial ili stoljeće postojanja, ima li ičeg logičnijeg nego da parkove predstavim publici? Za izložbu su pomno odabrani motivi iz parkova: divljina, ljudi, fauna, međuodnosi čovjeka i okoliša u parkovima. Izbjegnuti su stereotipni motivi poput slojeva magle u Great Smoky Mountains NP, već su naglašeni oni motivi koji propitkuju odnos posjetitelja i pojedinog nacionalnog parka. Ideja takvog koncepta izložbe bliska je i izborniku fotografija za izložbu, vjerojatno najboljem živućem hrvatskom fotografu pejzaža, Davorinu Manceu (pogledajte njegov rad na linku).

Osim velikog broja posjetitelja na samom otvorenju u Čakovcu, izložba je probila zavičajni okvir te će se krajem listopada otvoriti i pred zagrebačkom publikom, upravo u sklopu obilježavanja stogodišnjice američke parkovne agencije u Hrvatskoj. Više o tome uskoro. Tek, pogledajte što sam o tome govorio u TV-emisiji Dobro jutro Hrvatska: TV prilog.

Najbolja američka ideja – zašto?!? Svi koji su posjetili izložbu već znaju odgovor iz prve ruke. Vi ga potražite u Katalogu izložbe: Katalog foto-izložbe