Dolina Spomenika

Čak i oni koji ne vole filmski žanr westerna s lakoćom prepoznaju sekvence snimljene u Dolini Spomenika. Monument Valley, na granici država Arizona i Utah (po hrvatskom pravopisu to bi se pisalo: Ute). Legendarni dvojac, režiser John Ford (1894-1973.) i glumac John Wayne (1907-1979.), ovdje su snimili mnoge klasike westerna. I ne samo oni; prirodna kulisa oljuštenih stijena inspirirala je mnoge umjetnike i ostala trajno zabilježena na mnogim medijima.

Kroz dolinu vodi neodržavana cesta; park je pod upravom Navajo plemena; naplaćuje se pristojna, ali ne preskupa ulaznica. Treba boraviti tu nekoliko dana, kako bi se uhvatili momenti u svako doba dana. Vrijedni motivi i gradivo za istraživanje nisu samo na cesti, naravno, treba izaći iz vozila, stati pod crvene stijene, znati ih čitati. Treba znati iščitati krajobraz. Ipak i prije svega, treba otići tamo, na kultno mjesto.

Studirao sam na učiteljskom fakultetu, tamo smo slušali kolegij “Medijska kultura”. Spomenuli smo western, fabulu koja u pravilu tvori svaki takav film, mizanscenu, odabir likova, karakter dobra i zla. Međutim, nikad nije bilo rečeno: Idite, poklonite se Dolini Spomenika, e da biste dokraja shvatili zašto je klasični western najbolji kad je snimljen u hudoj zemlji erodiranih geoloških struktura!

Naravno da nema tog fakulteta u Hrvatskoj koji će studentima platiti studijsko putovanje bilo gdje izvan zemlje ili (budimo velikodušni!) izvan Europe, pa sam stoga put u Dolinu Spomenika organizirao i platio sam, kad dio istraživačkog procesa za putopisnu knjigu o američkom Zapadu. Nema tu “isplatilo se / nije se isplatilo”. Nisam ni siguran je li ovaj lokalitet na popisu 500 mjesta koja treba obići prije smrti… Znam samo da je blagoslov uroniti tijelom, duhom i objektivom u kolorit u pograničju dviju i inače zanimljivih američkih saveznih država. Arizona ima Grand Canyon, Utah pak pet toliko spektakularnih nacionalnih parkova da je to ahhh! Nadalje, cijeli je južni Utah toliko zanimljiv dio svijeta da mu Dolina Spomenika dođe kao grandiozni uvod u zemaljski spektakl.

Bit će to zanimljiv dio putopisne knjige. Zasad samo ove dvije fotke i malo najave. Živjeli!