Usluge ekosustava

Usluge ekosustava

Jedna od knjiga na kojoj trenutno radim je i ona o uslugama ekosustava. Kako ih na jednostavan način približiti ljudima, e da bi lakše shvatili čime nas to sve priroda obdaruje, a da toga nismo niti svjesni? Znanost sve to stavlja u koncept poznat kao “usluge ekosustava”, no razumijevanje tih usluga je u svakodnevici često apstraktan pojam. Zato ću kroz znanstveno-popularnu knjigu pokušati objasniti što su to usluge ekosustava i kako ih svakodnevno koristimo. Pogledajte samo ovu vrijednu pčelu kako neumorno obavlja “multitasking”. Nama najpoznatiji pčelinji proizvod jest med, ali bez pčela ne bi bilo niti oprašivanja, niti pak množine drugih pojava. Razmislite. Radni naslov te moje knjige jest: Dobri hrast.

 

MEĐIMURSKE RETENCIJE: Knjiga u kojoj sam napisao opširni predgovor (već objavljeno!)

Dana 04. studenoga 2016. godine u Knjižnici i čitaonici Šenkovec ćemo (po drugi put) predstaviti knjigu pod naslovom: MEĐIMURSKE RETENCIJE – Ogledi o vodnom fenomenu. To je prvo publicističko djelo i prva knjiga uopće koja kroz nekoliko aspekata objašnjava vodne objekte retencije na području Međimurja; njihov postanak, ulogu u prostoru, postanak njihovih narodnih imena te ulogu u očuvanju i podržavanju biološke raznolikosti. Knjiga je iz tiska izašla povodom 22. ožujka 2016. odnosno Svjetskog dana voda. Nakladnik je Međimurska priroda, a autorice su dr.sc. Mihaela Mesarić, dr.sc. Ines Virč te Monika Cindrić, profesorica biologije i kemije.

U toj su knjizi opisane i usluge koje ljudima pružaju te retencije. Iako su prvotno izgrađene kao objekti za zaštitu od poplava, kroz svoj vijek postojanja u prostoru te su retencije postale i pravi “pružatelj usluga” ljudima, ali i brojnim svojtama flore i faune koje na retencijama i okolo njih imaju svoja staništa.

medjimurske-retencije_2016
Međimurske retencije, objavljeno u ožujku 2016.