Yosemite

Na svojim predavanjima pred publikom toliko pričam o kalifornijskom Yosemite nacionalnom parku da slušatelj može pomisliti kako je to moj omiljeni i najdraži američki nacionalni park. Jest jedan od najljepših, što je zasluga elementarnih sila koje su ga oblikovale kroz eone. Tektonika koja je uzdigla granitne stijene na površinu Zemlje i ledenjaci koji su kroz oledbe brusili taj granit, najviše su doprinijeli današnjem izgledu Yosemitea. Čovjek kao takav, bilo domorodac ili kasnije bijeli doseljenik, tek su neznatno utjecali na ukupnu morfologiju središnje doline kroz koju protječe rijeka Merced. Doduše, druga dolina u tom parku, poznatija kao Hetch Hetchy, nije bila te sreće; nju su pregradili i od nje stvorili akumulaciju koja opslužuje San Francisco pitkom vodom. Kažu da je to slomilo srce Johnu Muiru (1838. – 1914.) duhovnom ocu američkih parkova i čovjeku koji je uvelike utjecao na današnji status Yosemitea.

Jedan od prepoznatljivih simbola Yosemite parka je HalfDome. U prijevodu to bi bila PoluKupola, iako su ledenjaci odlomili manje od polovine kupole, što znači da je ostalo više od pola, posjetiteljima na uživanje, promišljanje, dočekivanje izlazaka i zalazaka sunca, fotografiranje … ma za bilo koju svjetovnu ili duhovnu potrebu.

 

 

Od svih američkih nacionalnih parkova koje sam posjetio, Yosemite sam obišao najviše puta. Pritom ovo “puta” i nije presudno, jer kvantiteta ne jamči kvalitetu obilaska. Ipak, ta množina posjeta omogućila mi je da neke lokalitete obiđem i proživim u različito doba godine, različito doba dana, pod različitim svjetlom i drukčijim kutevima, stajalištima i s različitim iskustvom. Osim prirode, ponovno sa sretao i iste ljude, poput rendžera na ulazu u park iz smjera Tioga Road. Evo ga na donjoj fotografiji; poklonio sam mu svoju nedavno objavljenu knjigu.

 

Kratka je ovo crtica, jer više ćete čitati u knjizi koju dovršavam, a čiji naslov ovdje najavljujem: NAGOVOR NA ODVAŽNOST. U ovoj eri procvata putopisanja u Hrvata, red je da i ja dadnem svoj doprinos toj cvatućoj grani literature, zar ne? Plan je da knjiga izađe iz tiska u travnju 2018. godine. O čemu bih ja pisao nego o prirodi i divljini, o zaštićenim parkovima i odnosu čovjeka spram prirode, o američkom Zapadu koji utjelovljuje vizije i snove brojnih generacija. Moja je spisateljska prizma drukčija od ostalih, no to ćete čitati uskoro. Uživajte u granitu Yosemite parka, pogledajte i sami koliko je život uporan – stablo crnogorice raste iz pukotine stijene, iz šake humusa niknulo je kolanje sokova, mehanizam za fotosintezu, nastala je slika što nam dokazuje da upornost nikad nije uzaludna.