Prometni znak iznenađenja

Profesionalna znatiželja ili naprosto putopisni nerv? Jedna od prvih stvari koje sam uočio na Malti bio je prometni znak: Jež na cesti.

Prije petnaestak godina, kao zaštitari prirode predložili smo postavljanje prometnog znaka Žabe na cesti u našem Međimurju. Naišli smo na podsmijeh nadležnih cestara. No, prije 7-8 godina, isti su ipak postavljeni u Općini Selnica gdje je “crna točka” na kojoj vodozemci u rano proljeće prelaze iz šumskog u močvarno stanište. Stanje svijesti i percepcija problema mogu se promijeniti u svega par godina, ovisno o tome tko je na čelu nadležne ustanove…

Jež je lik svoje vrste. Kao oportunistička vrsta, on je nepredvidljiv i neuhvatljiv. Zato akcija njegovog prenošenja s jedne na drugu stranu prometnice nije izvediva kao kod žaba. U tom smislu i zbog toga, svakog su proljeća prometnice pune stradalih ježeva. To nije lijepa slika, i gotovo da nema rješenja, posebno u gusto naseljenim krajevima kakvo je Međimurje.

Ali eto, postoji EU država u kojoj ne smatraju da je takav prometni znak uzaludna investicija.

Malta je država Europske unije koja je površinom manja od otoka Krka, ali ima oko pola milijuna turista i prema nekim podacima čak oko 350.000 registriranih vozila. Netaknute prirode tamo nema, sve je urbanizirano, ali živi svijet ipak postoji. Ptice obitavaju kroz lepezu vrsta, a nekako se održao i jež. Vrsta je alžirski jež, dakle nešto drukčiji od ovog našeg koji živi u Hrvatskoj. No, jež je jež 🙂

Još nisam vidio putopis koji bi uočio ovu zanimljivost, taj prometni znak iznenađenja, pa pripisujem to svojoj profesionalnoj znatiželji. Ipak, sretan sam što postoji država (na svega 90 minuta leta od Zagreba) u kojoj je dobrobit divljih životinja prepoznata do razine postavljanja ovog konkretnog prometnog znaka. Čast!

S druge strane, na Malti uopće nisam zamijetio klasični prometni znak Divljač na cesti. Ne bi me čudilo da zbog gustoće ljudske naseljenosti i infrastrukture koja ide uz takvu gustoću, na Malti uopće nema krupne divljači. Istražit ću postoji li divljač i lovstvo kao takvo na Malti, pa ću doraditi ovaj post. Dotle, uživajte u ovom otkriću.

Jež na cesti – prometni znak postavljen u nekim naseljima na Malti
Iz suhozida izranja znak: Jež na cesti