Nagrada Dijana Klarić za najbolji putopis 2019.

“Nagovor na odvažnost je svojevrstan znalački priručnik, informativan i lijepo napisan, u kojem ne nedostaje suptilne impresije te je vrlo pitko i jako zanimljivo štivo.”

(obrazloženje žirija uz nagradu za najbolji putopis)

Moj prvi ukoričeni putopis “Nagovor na odvažnost” nagrađen je Nagradom Dijana Klarić kao najbolji putopis objavljen u proteklih godinu dana, točnije između dva Croatian Travel Festivala. Objavljen 23. travnja 2018. godine, putopis je našao svoj put do brojnih čitatelja i u godinu dana čitalačke recepcije postao je ono što knjiga treba biti – drug i suputnik u trenucima samoće, dokolice i uranjanja u sebe.

Moje dosadašnje knjige obrađivale su uglavnom zavičajnu tematiku Međimurja, a putopisni Nagovor je knjiga za širu čitalačku publiku s univerzalnom, gotovo svima globalno poznatom temom američkih nacionalnih parkova. Dakako, za hrvatsku čitalačku publiku, jer putopis je pisan na hrvatskom jeziku te bogato ilustriran fotografijama s putovanja.

Ne želim kriti radost što je žiri prepoznao originalnost u mojem pristupu temi. Moji knjiški junaci nisu avanturisti, pustolovi i umišljene veličine, nego tročlana međimurska obitelj koja putuje na način kako to čine američke obitelji: road trip (cestovno putovanje) od parka do parka. Pritom se parkovi sagledavaju iz različitih perspektiva; od obiteljskog neposrednog doživljaja zaštićenih područja, crtica o njihovom proglašenju, kroz biografije heroja američkog ekološkog pokreta pa do usputne slike američkog društva današnjice. Putovanje po parkovima s djetetom tj. tinejdžerkom ima svoje posebnosti i (algo)ritam, no upravo mu ta posebnost daje izvornost.

Hrvatska je mala zemlja i na mnogim poljima djelatnosti ne postoje priznanja i nagrade. Treba, stoga, biti sretan što rastuća hrvatska putnička scena ima svoj Festival, a putopisci pak relevantnu godišnju nagradu u čak 5 kategorija: putopis, fotografija, film, projekt i putnik godine. Nagrada Dijana Klarić dodjeljuje se već šest godina, a popis nagrađenih pogledajte ovdje.

Prije nego proslavim(o) uz jedno prikladno putopisno predavanje, javno zahvaljujem svojem nakladniku Fotoklubu Čakovec, uredniku fotografije Davorinu Manceu, svim pretplatnicima koji su vjerom u knjigu omogućili njeno objavljivanje, a nadasve svojim suputnicima: Jani, Mihaeli, Alexu i Petri.

VAŽNO: Knjiga je još uvijek dostupna za kupnju putem web stranica Fotokluba Čakovec, ali se broj raspoloživih primjeraka smanjuje. Stoga, ako želite primjerak nagrađenog putopisa za osobnu biblioteku – naručite odmah. Hvala.